Göte 80 år

juli 18, 2022 19:07:41 Janne Åberg

15 JUN 2017 00:11
Göte Ivarsson fyllde 80 år 13 juni.
Styrelsen för Karlsborgs IHS uppvaktade.
Göte presenterades i ett fylligt reportage i Göteborgs-Posten

Göte Ivarsson i Karlsborg har på träning och i tävling sprungit närmare 25 000 mil i karriären. Han har avverkat 396 maratonlopp i 43 länder. 13 juni fyllde Göte 80 år – och han springer fortfarande varje dag.

STÄNDIGT PÅ SPRÅNG. GÖTE IVARSSON, SOM FYLLDE 80 ÅR 13 juni, HÅLLER FORTFARANDE IGÅNG DAGLIGEN OCH DET BLIR MINST EN HALVMIL VARJE GÅNG. HANS KÄRLEK TILL LÖPNINGEN GÅR INTE ATT TA MISTE PÅ.

Göte Ivarsson
Ålder: Fyllde 80 år 13 juni.
Bor: Villa i Karlsborg.
Familj: Hustrun Lisbeth.
Känd för: Har sprungit 396 maratonlopp i 43 länder.
Gör i dag: Som statistiknörd är han en stor tillgång för Karlsborgs idrottshistoriska sällskap.
Fakta: Götes maror    1971-2013
Utomlands: Norge 42 lopp, Tyskland 31, Spanien 19, Finland 12, Italien 12, Danmark 11, USA 8, Grekland 7, Cypern 6, Österrike 5, England 3, Frankrike 3, Holland 3, Monaco 3, Polen 3, Belgien 2, Kanada 2, Lettland 2, Portugal 2, Schweiz 2, Tjeckoslovakien 2, Ukraina 2, Ungern 2, Egypten, Estland, Förenade Arabemiraten, Irland, Island, Israel, Kina, Kuba, Litauen, Malta, Marocko, Nya Zeeland, Puerto Rico, Rumänien, Ryssland, Singapore, Skottland, Thailand och Turkiet.

Därutöver 193 (!) maratonlopp i Sverige.

Fakta: Maraton

Loppet mäter 42 195 meter och bygger på en myt om att den grekiske soldaten Feidippides skulle ha sprungit från staden Marathon till Aten med budskapet att de grekiska styrkorna vunnit över persernas markstyrkor år 490 f.Kr.

Göte Ivarsson har i princip sprungit i hela sitt liv, och att springa är en livsstil för honom. Men han har också sprungit för att vinna lopp.
– Det finns dom som springer för att jaga så många lopp som möjligt och inte bryr sig om placeringen. Jag har alltid sprungit för att vinna. Det är en instinkt som jag har och det känns kul, säger Göte, när han och hustrun Lisbeth bjuder på kaffe samtidigt som vi talar om hans långa karriär.

En karriär som på sitt sätt är enastående, både om man tittar i de enorma prisskåp han har i vardagsrummet och på den statistik som också finns. I Sverige finns nämligen bara fyra personer som gjort fler maratonlopp än Göte. Ingen annan har avverkat 156 maratonlopp under tre timmar. Hans personbästa är 2.36,57. Göte har heller aldrig brutit ett lopp.
– Jag är väl envis, säger han.

Själv är Göte annars blygsam och tycker egentligen inte att det är så mycket att skriva om.
– Förr tyckte folk att jag var en udda typ som bara sprang. I dag är det dock litet annorlunda, eftersom löpning och motion blivit så populärt. I dag säger många ”springer du än, det är inte dåligt”. Men jag har aldrig brytt mig om vad folk tänkt och sagt. Jag har bara sprungit vidare.
Och han menar att människor har olika hobbys.
– En del gillar katter och åker på utställningar med sina älsklingar, men det är upp till dom. Jag gillar att springa.

Sitt första lopp och sitt första pris fick han tio år gammal 1947 hemma i Svanvik utanför Karlsborg, och det priset har en hedersplats i prisskåpet. Sen dess har skåpet fyllts på med tusentals priser.

Göte vid sin prissamling

Vet du hur många du har?
– Nej, ingen aning.

Från början var Göte mest intresserad av kortare lopp, från 100 meter och upp till 800 meter.
– När det fattades folk i laget i en klubbmatch blev jag oftast ombedd att även springa 1500 meter, men jag gjorde det nästan i protest …

Men varför började du plötsligt att springa långlopp?

– Ja, säg det, men jag kände väl att jag hade förutsättningar och att det trots allt var roligt. Men jag har verkligen varierat mig och sprungit även
kortare lopp och varit med på veteran-SM och vunnit många medaljer. Det finns ju en mängd ålderskategorier att tävla i.
Han minns speciellt en SM-tävling på 800 meter, då ett par av hans konkurrenter tittade i startlistan och värderade sina motståndare.
– När dom kom till mig konstaterade dom att det är han som springer maraton och är inget hot. Hur det gick? Jag vann i spurten. Det var en skön känsla.

Göte är annars allätare när det gäller idrott, och som ung spelade han både fotboll, bandy och handboll. Men han älskade friidrott allra mest.
– Konstigt egentligen att jag fick den här gåvan, för ingen i min släkt hade någon idrottslig talang, säger Göte.

Däremot var hustruns pappa en ideell kämpe och var med om att bygga upp Skackans idrottsplats och klassiska Skackans IF (där häcklöparen
Bo Forssander var den stora stjärnan) var också Göte klubbadress tills föreningen lades ner och Göte började representera Tibro AIK.

Han säger att han fått ut otroligt mycket av sitt löpande och fått se stora delar av världen. Ofta tillsammans med hustrun Lisbeth, som de senaste
åren dock valt att stanna hemma beroende på att hälsan sviktat.
– Det har dock varit många roliga resor, konstaterar hon.

När Göte funderar över vilka lopp som varit roligast fastnar han för de klassiska maratonloppen i Berlin och Boston.

– För att det var två skilda världar i Berlin, före och efter murens fall. Ena året såg man de östtyska vakterna med stenansikte – nästa år var det
öppen glädje när muren fallit. Det var en stark upplevelse. I Boston 1979 sprang jag för första gången under 2,40, konstaterar Göte.

Ofta har det varit ett gäng som åkt runt i världen och sprungit sina lopp.

– Vi har varit en fin samling med bra sammanhållning och har haft mycket roligt, konstaterar Göte.

Till professionen var Göte möbelsnickare i Tibro, men tack vare att han hade privata pensionsförsäkringar gick han i pension redan vid 60 år.
– Det har varit underbara år sen dess, konstaterar han.

Och det är klart att när han kunnat kombinera sitt löpande med resor världen över så har han på köpet fått se mycket. Det är inte alla som sprungit
maraton i Peking, på Kuba, på Honolulu, i Puerto Rico, i Singapore och Dubai. För att bara nämna några av de 203 maratonlopp han har gjort utomlands.

Vad är då hemligheten bakom att du kunnat springa så mycket och så länge?

– Kanske att det är medfött men samtidigt har jag levt ett sunt liv utan alkohol och tobak och vi har varit vegetarianer sedan 1980, då min fru fick
diagnosen reumatism och fick rådet att lägga om kostvanorna. Det var inget problem för mig. Och vi äter ju fisk och skaldjur. Det röda köttet klarar vi oss utan.

Har du klarat dig utan skador?

– Ja, under hela karriären.

Numera har han dock trappat ner på träningen. – Men jag lufsar nog varje dag. I dag blev det en halvmil.

Sitt sista maratonlopp gjorde han i Warszawa 2013.

Källa: Håkan Larsson GP

    Tidigare  WI-tidningar